הפרעת ה-OCD אצל ילדים

הפרעה OCD הינה הפרעה שמופיעה בעקבות מחשבות טורדניות, מתוך מטרה להשליט מעט סדר. פעולות אלו מונעות לנהל סדר חיים תקין והן מעיקות על מהלך היום. ההפרעות יכולות לבוא לידי ביטוי הן ברמת המחשבה והן ברמת העשייה ועל כן רצוי להגיש לילד עזרה, וזאת בכדי לטפל במקור הבעיה ולהשאיר מאחור את התחושות הקשות.

 קשה לדעת

כאשר פעולה מסוימת מובילה לפעילות שמקשה על ניהול חיים שוטף וכאשר מגיעים למצב שבו החרדה מובילה לדכדוך ולשלל קשיים רגשיים, הרי שללא ספק נדרשים לערב איש מקצוע, קרי פסיכולוג או פסיכיאטר. עם זאת, הרבה פעמים קשה לקבוע האם הילד אכן לוקה OCD או שהוא פשוט ילד עם מנהגים של ילד (למשל לא רוצה שהאורז ייגע בסלט ואוהב שכל ירק מוגש בנפרד), אך באופן כללי אם מבחינים שהילד מתעקש לבצע מגוון מנהגים ללא שום היצמדות להגיון או למציאות, אלא הוא מבצע טקס קבוע רק בכדי להקל על מצב של חרדה, ואם אותה פעילות מפרה את ההתנהלות הטבעית, הרי שבהחלט ייתכן שמדובר במקרה של OCD שהיא הפרעה טורדנית כפייתית.

טיפול בשיטת CBT

מה פסיכולוג או איש מקצוע בתחום עשוי לעשות בכדי לסייע? ובכן אחת השיטות היעילות הינה שיטת CBT. שיטה זו מבוססת על שינוי דפוסי חשיבה. משמע ההורה (או הגוף המטפל) קודם כל נדרש לזהות את אותם אמונות ותגובות בעייתיות ואילו השלב השני מתמקד בהענקת כלים שמסייעים להתמודד נכונה עם המחשבה המעיקה – מסייעים להעלים או פשוט לשנות אותה. שנדגים? אם לצורך הדוגמה הילד מפחד שהבית יקרוס, הוא לומד לפרק את המחשבה לגורמים ומול כל גורם הוא מגלה כיצד להתמודד בצורה יותר מציאותית, כך שאט אט משאירים מאחור את אותם טקסים מעיקים.

הפרעת ה-OCD אצל ילדים

תפקידו של ההורה

מחקרים רבים מראים שמספיקים מספר מפגשים בודדים בכדי להגיש עזרה אמתית, אך יחד עם זאת חשוב להבין שאין זה מספיק שרק גורם מקצועי יעניק טיפול, אלא גם ההורה צריך ללמוד כיצד להגיש סיוע מקצועי, אם כיוון שההורה מהווה דוגמה אישית ואם כיוון שההורה מהווה עזרה ראשונה.

ידע = כוח

בכול אופן טוב לדעת שיש מה לעשות כאשר חושבים שהילד סובל מהבעיה, וטוב לדעת שגם ההורה יכול "לכבוש את הכובע" של הרופא, ולו באמצעות ניהול שיחה שמובילה למקור הבעיה. כמו כן, מרגיע לדעת שהבעיה יותר נפוצה ממה שנהוג לחשוב ועל כן קיימות ברשת האינטרנטית קבוצות תמיכה שלא רק מסייעות בהליך הנפשי, אלך בין היתר מחליפות טיפים עדכניים ויעילים. מכאן שגם אם הילד שלכם סובל מהבעיה, וגם אם הילד שלכם השאיר את הבעיה מאחור, הרי שתמיד מוטב לקרוא כמה שיותר חומר בנושא ולהכיר קבוצות תמיכה ייעודיות, וזאת כי ידע הוא כוח ובמקרה זה ידע מהווה משענת ותרופה. בהצלחה.