זוג מאמין אשר הולך לפי ההלכה מתנהל על פי כללים רבים, שנוגעים להיבטים שונים של חיי המשפחה בכלל והחיים כזוג בפרט. אחד ההיבטים החשובים שיש להכיר כשמעוניינים לשמור על הכללים המצווים בהלכה היא מצוות טהרת המשפחה. אבל מה היא בעצם אומרת? ואיך מקיימים אותה? הצטרפו אלינו וקראו את כל מה שאתם צריכים לדעת על מצוות טהרת המשפחה.

היכן יש מקוואות בקרבתכם?

לפני שנסביר על המצווה עצמה נציין כי הדבר הפרקטי הראשון שאתם צריכים לדעת בנוגע אליה היא איפה יש מקוואות קרובות אליכם, שכן כחלק ממנה תצטרכו לבקר באחד כזה באופן קבוע. באתר כיפה תוכלו למצוא מאגר ארצי של מקוואות, כולל אפשרות להגדיר בחיפוש אם אתם מעוניינים במקווה גברים, מקווה נשים או מקווה כלים. באמצעות המאגר הזה ניתן לאתר במהירות מקווה באזור שבו אתם נמצאים כרגע, וכמובן שתוכלו לאתר גם מקוואות היכן שאתם גרים ולהיעזר באחד מהם באופן קבוע.

אז מהי בכלל מצוות טהרת המשפחה?

מצוות טהרת המשפחה קובעת שזוג נשוי אמור להימנע ממגע פיזי במשך תקופת זמן מוגדרת, וקיימים כללים שונים בנוגע לתקופה וכן לאופי המגע המותר והאסור. אם ננסה לפשט זאת רגע, העיקרון הוא כזה: תקופת הניגה היא תקופה שבה יש איסור נגיעה בין בני הזוג. תקופה זו מתחילה 5 ימים לאחר סיום הווסת, והיא נמשכת 7 ימים "נקיים" (ללא דימום) נוספים לאחר מכן. לאחר שנגמרה תקופת הנידה והאישה בטוחה שהדימום פסק, מגיע שלב הטבילה במקווה. כמובן שגם המקווה כולל חוקים וכללים רבים משל עצמו ויש להקפיד גם עליהם לפני הטבילה, במהלכה ואחריה. לא נתמקד בכך במאמר זה, אולם כן חשוב לציין שלמצוות טהרת המשפחה יש משמעות רוחנית עמוקה מאוד, שכן היא מחזקת את הזוגיות ואת המשפחה בפן הרוחני וניתן להתייחס אליה כאל סוג של מתנה ייחודית המעצימה את הקשר הזוגי.

 

 

נידה – מתי עוד?

עד כאן תיארנו את הכלל הבסיסי של נידה וטהרה בקשר למצוות טהרת המשפחה, אך יש מצבים נוספים שנחשבים למצבי נידה וצריך להכיר. למשל, האישה נמצאת במצב של נידה גם לאחר לידה (או הפלה), והתקופה נמשכת 7 ימים במקרה של תינוק זכר ו-14 יום כאשר מדובר בתינוקת נקבה. לאחר תקופה זו האישה שוב מותרת לבעלה – היתר שנמשך 33 יום במקרה של תינוק זכר ו-66 יום במקרה של תינוקת נקבה. לגבי הנידה הרגילה שנובעת מזמני הווסת, נהוג להתבסס על הכלל הפשוט הבא: כאשר מעריכים שצפויה להתחיל הווסת, נמנעים מיחסי אישות.

מורכבות הנושא

חשוב להבין שטהרת המשפחה היא נושא רחב ודי מורכב, והוא תקף גם במצבים נוספים. כך לדוגמה, נידה מתקיימת גם לאחר קיום יחסי אישות בפעם הראשונה עם אישה בתולה וגם במקרה של מציאת כתם דם על בגדיה או על עורה. בנוסף, חשוב לדעת שמצוות טהרת המשפחה מדברת על איסור של כל מגע פיזי בזמן הנידה ולא רק על קיום יחסי אישות באופן ספציפי. מצוות טהרת המשפחה מכילה גם איסורים נוספים, ובהם למשל האיסור לשבת על מיטת בן הזוג.

ספירת "שבעה נקיים"

כדי להמחיש את מורכבות הנושא, לפניכם הרחבה קצרה על נושא שבעת הימים הנקיים. המטרה היא למעשה לספור שבעה ימים שבהם האישה נקייה לחלוטין מדם, כדי לוודא שהיא מוכנה לקיים את מצוות הטבילה במקווה כראוי. קיימים כללים שונים מבחינת הספירה, מתי ואיך סופרים, ויש דעות שונות של רבנים בנדון, כולל בשולחן ערוך ואצל הרמ"א. המשותף לכולם הוא שתמיד מדובר על שבעה ימים החל מהפסקה מלאה של הדימום, ושהפסקת הדימום נקבעת באמצעות בדיקה מיוחדת שעל האישה לבצע – וגם לגביה יש כללים קבועים וברורים מאוד.

לסיכום

כל מי שמתעניינים ביהדות ובוודאי מי שכבר החליטו לפעול על פי ההלכה, צריכים להכיר את נושא טהרת המשפחה ואת הדרכים לקיום המצווה במלואה. במאמר זה הצגנו מן הסתם רק תמצית של הדברים, אולם זו דרך מצוינת להתחיל לאסוף את הידע החשוב לגבי נושא זה. אם אתם מעוניינים ליישם את מצוות טהרת המשפחה כמובן שמומלץ להתעמק בו ובפרטיו כמה שיותר, כדי שתוכלו לדעת בדיוק מה לעשות, מתי לעשות ואיך לעשות.